Thoughts, sports… men

Спорт
Българинът Величко Чолаков спечели бронзов медал в категория + 105 кг на европейското първенство по вдигане на тежести, което се провежда във Владиславово, Полша.

Отличието се очакваше от Чолаков, който е бронзов медалист от олимпийските игри в Атина, но оттогава няма отличие от голямо състезание.

Златото е за Викторс Счербатис от Латвия, втори е арменецът Ашод Данелян.

В изхвърлянето Чолаков почна уверено от 192 кг, като основните му съперници бяха арменецът Данелян и европейският шампион от София Счербатис. И двамата не успяха на 193 кг, но след това ги преодоляха. Роман Мешариков от Русия вдигна 197 кг в трети опит. От най-сериозна тежест започна украинецът Артьом Удашин, който вдигна 198 кг.

Величко също атакува успешно тази тежест от втори опит и остана с нея, защото не успя да се справи с 200 кг. Тази щанга обаче беше по силите на Счербатис и Данелян.

Преди изтласкването вече беше ясно, че медалите ще се решат в борбата между Данелян, Счербатис и Чолаков.

Роман Мешариков направи „нула“ на 231 кг и отпадна от състезанието. Удашин пък получи контузия при неуспешния си първи опит на 235 кг и също отпадна.

Величко вдигна 230 кг и след това задържа над главата си и 236 кг. Счербатис започна добре от 237 кг, на тази тежест излезе и представителят на домакините Павел Найдек, който след това отиде на 243 кг и си спечели сребърния медал в движението. Много силно тласка и украинецът Колоколцев, който е трети в движението с 238 кг.

На тази щанга Чолаков се провали в третия си опит, но двубоят от 434 кг се оказа достатъчен за бронза. С най-добър резултат е Счербатис, който с втори опит от 245 кг си осигури златото и излезе за публиката на 255 кг, но не успя.

Данелян от Армения направи слабо изтласкване и остана с 236 кг, но въпреки това взе среброто в двубоя.

Последната категория от програмата е до 105 кг. Организаторите нарочно я оставиха за закриването на състезанието, тъй като в нея има двама поляци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *